2012. november 8., csütörtök

Fogyókúrás receptek reggelire


Paradicsomos szendvics lágy tojással
Rostanyag: kb. 3.8 g

1 kisebb tojás,
fűszeres só,
frissen őrölt fehér bors,
10 g vaj,
1 csomó metélőhagyma,
1 nagyobb paradicsom,
1 szelet szezámmagos extrudált kenyér /vagy helyette abonett.

Hat perc alatt főzzünk lágy tojást, tisztítsuk meg és tegyük pohárba. Villával kissé nyomjuk szét, sózzuk, borsozzuk meg, és tegyük a tetejére a vaj felét. Mialatt fő a tojás, mossuk, szárítsuk meg és vágjuk fel a metélőhagymát, majd mossuk meg és szeleteljük fel a paradicsomot is. A kenyeret kenjük meg a maradék vajjal, rakjuk rá a paradicsomszeleteket - sózzuk és borsozzuk meg, díszítsük metélőhagymával. A hagyma felét a tojásra is szórhatjuk. Édesítés nélküli kávét, teát vagy gyógynövenyteát igyunk hozzá.

Aki a reggelihez gyümölcs­vagy zöldséglevet iszik, számoljon azzal, hogy 1 dl paradicsomlé körülbelül 17 kalóriának, ugyanennyi narancslé 47 kalóriának, grapefruitlé pedig 43 kalóriának felel meg, így néhány étkezés közötti falatkáról le kell mondani. A vajat kalóriaszegény vajkrémmel helyettesítve viszont megtakaríthatunk 30 kalóriát.

Fűszeres zsemle
Rostanyag: kb. 3.8 g

1 rozsos zsemle, kb. 50 g
25 g margarin vagy vajkrém,
tengeri só,
fűszerek, például mustármag, pirospaprika.

Vágjuk fel a zsemlét, és mindkét felét kenjük meg. Tetszés szerint szórjuk meg őrölt fűszerekkel és sóval. Gyógynövényteát igyunk hozzá. Másképpen: A rozsos zsemle helyett ehetünk három szelet exltudált kenyeret, melyet 20 g vajkrémmel vagy 10 g vajjal kenjünk meg. Változatossá tehetjük a reggelit, ha a zsemlét vagy a kenyérszeleteket földimogyoró krémmel fogyasztjuk. Vaj helyett tehéntúróval is ízesíthetjük a kenyeret, ehhez is jól illenek az őrölt fűszerek. Tanács: Ha valakinek gyakran támad kedve egy-egy erősebb, ízesebb falatra, érdemes a fűszeres zsemlék között válogatnia.

Pikáns húsos szendvics

Rostanyag: kb. 4,9 g
fél uborka,
fűszeres só,
100 g sovány túró,
4 evőkanál ásványvíz,
1 kávéskanál mélyhűtött kapor,
1kávéskanál búzacsira,
2 szelet szezámmagos extrudált kenyér,
25 g marhasült

Folyó vízben, kefével alaposan mossuk meg az uborkát, majd aprítsuk lel és keverjük el a fűszeres sóval. Keverjük habosra a túrót az ásványvízzel, a kaporral, a búzacsirával és az uborkával, kenjük meg a kenyér­szeleleket az uborkás túróval, tetejükre tegyünk egy-egy vékony szelet marhasültet. A húsról a zsíros részeket feltétlenül vágjuk le. Édesítés nélküli gyógynövénytea illik hozzá.

                         
                         

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése