2012. november 8., csütörtök

Fogyás - Te miért (és hogyan) akarsz fogyni?

Ha valaki rászánja magát, és úgy dönt, hogy elkezd fogyókúrázni, nem biztos, hogy ugyanazon okból teszi, mint sokan mások. Az indíttatás többféle lehet:

Szerencsés esetben esztétikai okokból

Ha jön a nyár, a fürdőruha szezon, és ugye, akkor még az egy-két kilogramm is számít ha azt akarják a Hölgyek, hogy igazán csinosak legyenek a bikiniben. Az Urak is szívesen megszabadulnak a téli passzívabb napok hozamától ha megkezdődik a strandolási idény.
De nem feltétlenül kell nyárnak lennie, az is elég ok, ha már túl feszes a szoknya, tán még fel sem jön húzózár. Ez aztán már nyomós ok.
De az sem kevésbé befolyásoló tényező, ha a kedvenc farmerről kiderül, hogy nem tudják begombolni. Rohanni kellene randira, virág a kézben, és itt a malőr… Ha eddig nem, most biztosan fogyókúrába kezd még az az Úr is, aki eddig hasonlóért kinevette a barátját.
És mindez így van rendjén.

Kevésbé szerencsés eset, amikor már több kilótól kell megszabadulni

Ez már az a helyzet, amikor bizony, nem csak egy-két kilogramm súlyfelesleg van.
Ebben az estben, már nagyon oda kell figyelni, itt már többről van szó, mint a külsőségről.
Szerencsés dolog, ha erre valaki időben rájön, és bár nem zavarja a súlyfelesleg, megérti, tennie kell az egészségéért, amíg nem késő.
Amíg a túlsúly egyéb panaszokat nem von maga után.
Ez a megelőzés, az okos és bölcs döntés az egészség megőrzésének érdekében.

Amikor már muszáj fogyókúrázni...

Sajnos ez az eset igen gyakori. Ekkor már azért folyik a küzdelem, hogy visszaszerezzük az egészségünket. Köztudott, hogy a kóros elhízás számtalan betegség okozója, vagy súlyosbító tényezője lehet. Ízületi gyulladások, érrendszeri betegségek, cukorbetegség, és még számtalan igen nehezen kezelhető elváltozás elősegítője.
Ha valaki megérti, ekkor már az egészségéről, akár az életéről van szó, biztosan rászánja magát a fogyásra, ezzel megteremtve annak a lehetőségét, hogy meggyógyuljon, de legalább lényegesen enyhítse a szövődmények súlyosságát.

Milyen módszert válasszunk?

Fogyókúrázzon bárki, bármilyen okból egyvalami nagyon lényeges: a jó módszer megválasztása.
Olyan lehetőséget kell megkeresni, melynek nincsenek a szervezetre károsító hatásai.
Olyan fogyást segítő terméket kell alkalmazni, mely természetes alapanyagokból készül, és mellékhatások nélkül segít megszabadulni a zsíroktól.

Fogyókúrás ételek vacsorára

Íme, néhány könnyű recept vacsorára:

Vegyes gombaragu tojással
Ftostanyag: kb. 43 g

100 g laskagomba,
100 g apró csiperkegomba,
1 fej gyöngyhagyma,
1 kávéskanál vaj,
tengeri só,
4 szál petrezselyem,
1 kávéskanál csípős mustár, 1 kávéskanál borecet,
frissen őrölt fehér bors,
1 kisebb tojás sárgája,
2 evőkanál tejszín.

Tisztítsuk meg a gombákat, a kemény szárát dobjuk el, a laskagombát apró darabokra, a csiperkét vékony szeletekre vágjuk. Tisztítsuk meg, vágjuk apró kockákra és forró vajban pároljuk üvegesre a hagymát. Mindkét gombát adjuk hozzá, és sózzuk meg. Addig kevergessük, amíg a csiperke levet ereszt. Közben mossuk meg, csöpögtessük le és vágjuk apróra a petrezselymet. Keverjük a gombához a mustárt és az ecetet, bőségesen ízesítsük borssal. A tojássárgáját és a tejszínt keverjük el kevés gombalével, majd ezzel sűrítsük a fogást. Ekkor természetesen már nem szabad forrnia. Tetejére szórjunk petrezselymet. Ha napközben sikerült egy 100 kalóriás falatkát kihagyni, most 45 g korpás kenyeret vagy 2 kis krumplit (140 g) vagy 100 g főtt rizst (30 g rizsből) ehetünk a gombához.

Paradicsomos brokkoli csőben sütve
Rostanyag: kb. 9.3 g

250 g brokkoli,
tengeri só,
1/2 kávéskanál olaj,
1 húsos paradicsom,
1 kisebb tojás,
2 evőkanál tej,
frissen őrölt fehér bors,
reszelt szerecsendió,
20 g frissen reszelt parmezánsajt.
Tisztítsuk meg a brokkolit, a levelét vágjuk vékony csíkokra. A rózsáit vágjuk le a száráról, hámozzuk meg és vágjuk 3 cm-es darabokra. Forró sós vízben öt percig főzzük a rózsaját és a szárát, majd szűrjük le, öntsük le hideg vízzel és csöpögtessük le.
Kis tűzálló edényt kenjünk ki az olajjal. Helyezzük bele a brokkolit. A megmosott és gerezdekre vágott paradicsomot tegyük a tál közepébe és az egészet enyhén sózzuk meg. Keverjük össze a tojást a tejjel, kevés sóval. Bőségesen ízesítsük borssal és szerecsendióval, majd öntsük a zöldségre. Tegyünk rá reszelt sajtot, és előmelegített grillsütőben körülbelül 5 percig, vagy addig süssük, amíg a sajt kissé pirulni kezd.
Másképpen: Brokkoli helyett készíthetjük a fogást 250 g karfiolrózsából, vagy 250 g hosszúkás csíkokra vágott karalábéból, esetleg 300 g szeletelt zellerszárból. A karalábénak és a zellernek a levelét is tegyük bele: ezek fontos tápanyagokat tartalmaznak. Legjobb, ha a már készre sült fogást szórjuk meg apróra vágott levelekekel.

Fogyókúrás, diétás finomságok ebédre

Íme, néhány ízes recept ebédre:

Fasírt póréágyon


Rostanyag: kb- 7.2 g

250 g póréhagyma (tisztítva, merve),
15 vaj,
I kávéskanál citromlé.
tengeri só,
cayenne-bors,
őrölt szerecsendió,
1 evőkanál (20 g) 20% zsírtartalmú tejföl,
1 kisebb sárgarépa,
1 fej gyöngyhagyma,
125 g darált marhahús,
2 kavéskanálnyi apróra vágott petrezselyem,
Frissen őrölt fehér bors.

Alaposan mossuk és szárítsuk meg a póréhagymát. majd szeleteljük vékony karikákra, A vaj felét serpenyőben forrósitsuk fel, és gyakori forgatás közben pároljuk üvegesre a pórét. ízesítsük a citromlével, sóval, cayenne-borssal és szerencsendióval, majd fedő alatt még öt percig pároljuk. A tűzről levéve kevérjük hozzá a tejfölt, és tartsuk melegen. Közben hámozzuk meg és reszeljük finomra a sárgarépát, tisztítsuk meg és vágjuk apróra a gyöngyhagymát. A petrezselyemmel együtt adjuk mindkettőt a darált húshoz. A sóval és borssal is ízesített masszából formáljunk két pogácsát. A maradék vajat teflonserpenyőben forrósítsuk fel, és süssük ropogósra lassú tűzön a húspogácsák mindkét oldalát. Ha egy szem 115 g-os főtt krumplit is megeszünk hozzá. a fogás kalóriaértéke 100-zal nő.

Csirkemell citromos mártásban
rostanyag: kb. 0.3 g

1 db 125 g-os csirkemell, szárnyashoz való fűszerkeverék
10 g margarin,
1 fej gyöngyhagyma,
1 kisebb citrom,
2 evőkanál száraz fehér bor,
1 evőkanál (15 g) sovány tejföl,
1 tojássárgája,
őrölt szerecsendió,
tengeri só.

A csirkemellet szalvétával szárítsuk meg, bőrét óvatosan vagdossuk be. Dörzsöljük bele a fűszerkeveréket. Teflonedényben olvasszuk fel a margarint, és a húst 12-15 percig gyakori forgatás mellet minden oldalán süssük ropogósra. Először bőrével lefelé helyezzük az edénybe, hogy minél több zsír süljön ki belőle. Hámozzuk meg és vágjuk vékony karikákra a hagymát. Nyolc perc múlva a hagymát is tegyük a serpenyőbe.
Forró vízben mossuk meg a citromot, szárítsuk meg, és héjából vágjunk vékony csíkokat. Vágjuk be a gyümölcsöt, és óvatosan nyomjuk ki a levét. A megsült húst tartsuk melegen. A zsiradékot öntsuk le. és a sütésnél keletkezett húslevet forraljuk fel a borral és a tejföllel. Ízesítsük citromlével, sóval és őrölt szerecsendióval. A tojássárgáját kevés mártással keverjük el és sűrítsük be vele a mártást.
A citromos csirkéhez tálalt 75 g főtt tészta kalóriaértéke 100. Tálaláskor díszítsük citromhéjából vágott csíkokkal.

Párolt spenót buggyantott tojással

Rostanyag: kb. 7.9 g

300 g friss spenót,
tengeri só,
2 kis fej hagyma,
7 gerezd fokhagyma,
20 g vaj,
egy öntet ecet,
1 nagyobb tojás,
frissen őrölt fekete bors,
reszelt szerecsendió.

Tisztítsuk és jól mossuk meg a spenótot, fazékban forraljunk sós vizet és a szűrőben lecsöpögtetett spenótleveleket kb. 30 másodpercre mártsuk bele. Emeljük ki és öblítsük le hideg vizzel. Nyomjuk ki a vizet a spenótból, és ha úgy jobban kedveljük, vágjuk a leveleket kisebb-nagyobb darabokra. Tisztítsuk meg és vágjuk a vöröshagymát nagyobb, a fokhagymát kisebb kockákra, mindkettőt pároljuk üvegesre a vajban. Adjuk hozzá a spenótot, sózzuk meg és fedő alatt kb. 10 percig pároljuk a saját levében. Kisebb fazékban forraljunk sós ecetes vizet. Amikor elérte a forráspontot, üssük merőkanálba a tojást, és óvatosan engedjük bele a vízbe. 4-5 percig főzzük, majd szűrőkanállal emeljük ki és tegyük szalvétára. A tojás­fehérje lelógó darabjait késsel vágjuk le. A borssal és szerecsendióval ízesített spenótot tegyük tányérra. Helyezzük középre a buggyantott tojást, és bőségesen szórjuk meg frissen őrölt borssal.

Fogyókúrás receptek reggelire


Paradicsomos szendvics lágy tojással
Rostanyag: kb. 3.8 g

1 kisebb tojás,
fűszeres só,
frissen őrölt fehér bors,
10 g vaj,
1 csomó metélőhagyma,
1 nagyobb paradicsom,
1 szelet szezámmagos extrudált kenyér /vagy helyette abonett.

Hat perc alatt főzzünk lágy tojást, tisztítsuk meg és tegyük pohárba. Villával kissé nyomjuk szét, sózzuk, borsozzuk meg, és tegyük a tetejére a vaj felét. Mialatt fő a tojás, mossuk, szárítsuk meg és vágjuk fel a metélőhagymát, majd mossuk meg és szeleteljük fel a paradicsomot is. A kenyeret kenjük meg a maradék vajjal, rakjuk rá a paradicsomszeleteket - sózzuk és borsozzuk meg, díszítsük metélőhagymával. A hagyma felét a tojásra is szórhatjuk. Édesítés nélküli kávét, teát vagy gyógynövenyteát igyunk hozzá.

Aki a reggelihez gyümölcs­vagy zöldséglevet iszik, számoljon azzal, hogy 1 dl paradicsomlé körülbelül 17 kalóriának, ugyanennyi narancslé 47 kalóriának, grapefruitlé pedig 43 kalóriának felel meg, így néhány étkezés közötti falatkáról le kell mondani. A vajat kalóriaszegény vajkrémmel helyettesítve viszont megtakaríthatunk 30 kalóriát.

Fűszeres zsemle
Rostanyag: kb. 3.8 g

1 rozsos zsemle, kb. 50 g
25 g margarin vagy vajkrém,
tengeri só,
fűszerek, például mustármag, pirospaprika.

Vágjuk fel a zsemlét, és mindkét felét kenjük meg. Tetszés szerint szórjuk meg őrölt fűszerekkel és sóval. Gyógynövényteát igyunk hozzá. Másképpen: A rozsos zsemle helyett ehetünk három szelet exltudált kenyeret, melyet 20 g vajkrémmel vagy 10 g vajjal kenjünk meg. Változatossá tehetjük a reggelit, ha a zsemlét vagy a kenyérszeleteket földimogyoró krémmel fogyasztjuk. Vaj helyett tehéntúróval is ízesíthetjük a kenyeret, ehhez is jól illenek az őrölt fűszerek. Tanács: Ha valakinek gyakran támad kedve egy-egy erősebb, ízesebb falatra, érdemes a fűszeres zsemlék között válogatnia.

Pikáns húsos szendvics

Rostanyag: kb. 4,9 g
fél uborka,
fűszeres só,
100 g sovány túró,
4 evőkanál ásványvíz,
1 kávéskanál mélyhűtött kapor,
1kávéskanál búzacsira,
2 szelet szezámmagos extrudált kenyér,
25 g marhasült

Folyó vízben, kefével alaposan mossuk meg az uborkát, majd aprítsuk lel és keverjük el a fűszeres sóval. Keverjük habosra a túrót az ásványvízzel, a kaporral, a búzacsirával és az uborkával, kenjük meg a kenyér­szeleleket az uborkás túróval, tetejükre tegyünk egy-egy vékony szelet marhasültet. A húsról a zsíros részeket feltétlenül vágjuk le. Édesítés nélküli gyógynövénytea illik hozzá.

                         
                         

Köszöntünk a fogyókúra - diéta blogon!

90 napos, Update, léböjt, Atkins, turbo diéta, tabletták, szerek, turmixok... Aki diétára vagy fogyókúrára adta a fejét az bizonyára találkozott már ezekkel a kifejezésekkel vagy módszerekkel. Sokaknak beváltak, míg másoknál nem mindig érték el a kívánt hatást.

Blogunk azért jött létre, hogy ismertesse az egyszerű fogyási módszereket, diétás recepteket kínáljon, emellett két forradalmian új terméket is bemutat, mellyel mellékhatások nélkül érhetünk el jó eredményeket. Képeket is kínálunk bőségesen, emellett hasznos linkekkel szolgálunk annak aki el szeretne merülni a diéták tengerében.